Grotesque

U životu sam gledao otprilike milion dokumentacija o trećem rajhu i Hitleru i na jednu stvar nikada nisam mogao naći odgovor.

Adolf Hitler - budala koju su volili milioni

Adolf Hitler - budala koju su volili milioni

Kada vidim samu pojavu Adolfa Hitlera uvijek se pitam, kako je tako groteskna pojava mobilizovala tolike mase. Hitler je bio, uz to što je bio ono što svi znamo, i ono što bi danas nazvali megastar.

Bio je u stanju pokrenuti mase, iz početka su ga minhenski saloni obožavali, do vrhunca moći kada su milioni Nijemaca i Nijemica padali u trans kada ulicama njihovog grada napokon prođe HItlerov Mercedes, sa tom, iz današnje perspektive, prilično smiješnom figurom. I stvarno, iz danasnje perspektive, Hitlerovi govori, gestika, mimika, prije svega izgleda smiješno. Kada bi se danas pojavio političar koji svoje ideje, bez obzira kojeg ideološkog izvora i sa kakvim stavom već bili, prije svega bi ispao smiješan.

Onda sam, nekada gledao neki dokumentarac o NDH. U tom dokumentarcu su prikazivali neki sastanak u zatvoru sa nekim stranim generalima, a pozvani gosti su bili obučeni u uniforme koje najviše priliče nekom maskenbalu. Svaki od njih je imao neke perjanice na glavi i imali neku čudnu gestiku koja je obično bila kopija drugog megastara tog vremena – Benita Mussolinija –  a mene ustvari najviše podsjećali na kojekakve klovnove koje sam gledao u cirkusu, tako da sam se pomirio s tim, da je to osobenost vremena i da je to vrijeme ipak predaleko da bih ja mogao shvatiti takve stvari.

Wilders - lakovani pajac

Wilders - lakovani pajac

I danas, kada je opet tematizovan Geert Wilders, isti se pojavi na televiziji, a mene podsjeti na ova moja sjećanja. Sa svojom frizuricom i upadljivo plavom kosom, izgledom lakovanog Paje Patka u odijelu, očigledno tako našminkan i nalickan da bude upadljiv, da polarizuje, neodoljivo me podsjeti na ove moje dileme oko Hitlera i njegovog doba. I ovaj mi je svojim izgledom prije svega smiješan i groteskan, ali očigledno ima potencijal da inspiriše dobar dio Holanđana, dok se onaj drugi dio po kuloarima i u forumima zadovoljava pričom “pusti budalu”.

Nije Hitler u Geertovim godinama bio toliko blizu vrhunca svoje karijere, ko zna šta još može postati od ovih “malih” velikih fašista.

Leave a Reply